Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är flera faktorer” – hör entusiasten Jonas Nilsson om varför det är äpplenas år i år och vad han göra av dem. Foto: Stefan Larsson/SVT

Jonas har äppel-boom i trädgården: ”Ser hoppfullt ut”

Publicerad

Det väntas bli en äppel-boom i år. Hemma i entusiasten Jonas Nilssons trädgård i Järbo ekade äppelträden tomma på äpplen förra året men i år växer det för fullt.

– Det ser hoppfullt ut, säger han.

Cox pomana, Mantet, Sävstaholm, Gyllenkroks Astrakan, Gravensteiner, Oranie, Signe Tillisch...

Trots att Jonas Nilsson kallar sig för hemmaodlare så har han förmodligen fler äppelträd och äppelsorter än de flesta i sin trädgård. I det äldsta trädet i trädgården har han bland annat ympat in ett tjugotal andra äppelsorter, berättar han.

– Jag har planterat så många träd så jag alltid får några äpplen, säger Jonas Nilsson, som tidigare suttit i styrelsen för Sveriges pomologiska sällskap.

I Jonas Nilssons trädgård har vissa äppelträd blivit en symbol för vissa händelser. Bland annat har hans barn varsina träd, som planterades när de föddes. En av de senaste projekten är en lägre äppelhäck.

– Tanken är att vi ska kunna stå på marken och plocka, säger han.

Jonas Nilsson visar sin äppelhäck och hur högt till ska få växa. Foto: Stefan Larsson/SVT

Och det ser ut att bli ett bra äppelår i år. När vi går förbi ett träd med äpplen av vintersorten cox pomana, berättar Jonas Nilsson att det där bara fanns några enstaka äpplen förra året. Men nu är det annorlunda.

– Nu är det på gränsen att man skulle kunna plocka bort och gallra äpplena så att grenarna inte bryts sönder, säger han.

Följ med ut i trädgården och hör honom berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.