I fjol inträffade ett allvarligt tillbud i övningsbassängen. Nu ska den bli säkrare. Foto: SVT

Kameralarm mot drunkningar

Uppdaterad
Publicerad

Parkbadet ska installera ett kameralarm i en bassäng där en tvåbarnsmamma hittades livlös.

Övningsbassängen är till för till exempel rehabiliteringsövningar, men även för att lära sig simma. Under 2017 besökte en tvåbarnsmamma Parkbadet med sina två barn. Varken mamman eller barnen var simkunniga, och mamman hittades livlös.

– Det gick ju bra med upplivningsförsöken. Men det var inte roligt för någon, varken för henne och barnen, badgästerna eller personalen, säger Kari Tryde, badchef.

Ersätter inte livräddare

Badchefen framhåller att det nya larmet inte ska ersätta personal, men ändå öka tryggheten för badgästerna och förbättra arbetsmiljön för badvakterna. 

– Det är en kamera tar bilder och on någon är stilla under vattnet går ett larm till vår kommunikationsradio, säger Kari Tryde.

Parkbadet blir smått unikt när det nya larmsystemet är installerat, till exempel Fjärran Höjder i Gävle saknar kameralarmet. 

– Vi blir först i länet, säger Kari Tryde.

Upphandling återstår

Kostnaden, 750 000 kronor, är klubbad och klar. Men det nya larmet ska upphandlas. Och med tanke på härvan med upphandlingen av rutschkanorna till äventyrsdelen av Parkbadet, som fortfarande inte är klara, är det frågan om hur orolig badchefen är.

– Jag är inte orolig alls. Och jag har ingenting med upphandlingen att göra heller. Mitt jobb är att se till att det blir så säker som möjligt, säger Kari Tryde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.