Här är bostadshusets i Edsbyn vars in- och utgångar bevakas av kameror – men om det bör tillåtas är oklart. Foto: Datainspektionen/SVT

Kameraövervakning i trapphus i Edsbyn kränker boende

Uppdaterad
Publicerad

I ett bostadshus i Edsbyn har en hyresvärd satt upp videokameror vid in- och utgångarna på grund av att det förekommit hot, inbrott och stölder. Men medan hyresvärden upplever att det blivit lugnare i huset känner sig vissa hyresgäster integritetskränkta.

Meningarna går isär gällande kamerabevakningen i trapphuset och eftersom hyresgästen Catarina Jabbie  kände sig obekväm med de tre uppsatta kamerorna upprättade hon en anmälan hos Datainspektionen (DI). Det är deras kamerabevakningsenhet på omkring sex personer som jobbar med att avgöra samtliga potentiellt olagliga kamerabevakningsärenden i landet. Polisen är inte längre involverad i frågor gällande kamerabevakning vilket har ökat belastningen på DI.

Hinner inte med

Och DI har svårt att hinna med sitt uppdrag för att det saknas resurser och för att mer graverande fall tas om hand först. Denna kombination är DI:s förklaring till att Catarina Jabbies ärende har avslutats – det finns inte någon som hinner med det. Dock kan det öppnas upp i framtiden.

– Oftast när vi utför tillsyn så gör vi inte det när det gäller enskilda fall utan vi utan vi väljer ut en intressant typ av bevakning som vi sen tillsynar i syfte att kunna skapa ny praxis på området och tydliggöra vad som gäller. Och i vissa fall kan det vara så att vi inte inleder tillsyn i de fall där vi kanske skulle ha inlett tillsyn om vi hade haft mer resurser, säger Nils Henckel, jurist på Datainspektionen.

Bevakaren avgör själv

Sen kamerabevakningslagen trädde i kraft den 1 augusti 2018 behöver privata aktörer eller privatpersoner inte längre tillstånd för att bedriva kameraövervakning. Det som krävs är dock att övervakningsintresset väger tyngre än den personliga integriteten. Och det är något som den som utför bevakningen själv bedömer och beslutar om, vilket kan göra det problematiskt när exempelvis hyresvärd och hyresgäster inte är överens om kameraövervakning är befogad.

– Vi har ju liksom ingen integritet. Herregud, mitt privatliv då, hur blir det med det? Och grannarnas privatliv? säger Catarina Jabbie.

Lars Lindh som har beslutat om kameraövervakningen i huset där Catarina Jabbie bor, har flera fastigheter i sin ägo i Edsbyn, och han har planer på att expandera kameraövervakningen.

– Kamerabevakningssyftet väger tyngre än det personliga integritetsskyddet och planen är att sätta upp kameror i alla fastigheter för hyresgästernas bästa, säger Lars Lindh, fastighetsägare och hyresvärd.

Så fungerar kamerabevakningslagen

Kamerabevakningslagen började gälla den 1 augusti 2018 och innebär en del förändringar jämfört med tidigare. Färre behöver söka tillstånd men den som vill kamerabevaka måste se till att även följa reglerna i dataskyddsförordningen respektive brottsdatalagen.

Källa: Datainspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.