Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vallbacksskolan hör till de skolor i Gävle som har försetts med kameror. Men än har de inte fått tillstånd att användas. Foto: SVT /Jan-Peter Eriksson

Vallbacksskolan vill kameraövervaka – tar lång tid att få tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget är omkring 10 procent av Gävle kommuns skolor och förskolor utrustade med kameror. Nu vill Moderaterna undersöka möjligheterna att förse alla kommunens skolor och förskolor med någon slags kameraövervakning.

Utanför skoltid kan tomma skolgårdar och förskolor bli en plats för stök och droghantering. Och på Vallbacksskolan i Gävle har det satts upp kameror som ett sätt att komma till rätta med det problemet.

– Det har hänt en hel här på Söder och vi vill försöka hindra att det händer saker här på skolan, säger Stefan Låwar som är vaktmästare på Vallbacksskolan.

Moderater vill öka kamerabevakningen

I dagsläget är det omkring 10 procent av kommunens skolor och förskolor som är försedda med kameror men på senaste kommunstyrelsesammanträdet la moderaterna fram ett förslag om att kraftigt utöka kamerautbudet.

– Ja, vi moderater vill ju se kameror på alla förskolor, grundskolor och gymnasium, säger William Elofsson (M) som är  kommunalråd i opposition.

I förslaget nämns värmekameror som ett alternativ men på Gavlefastigheter som äger och förvaltar skolbyggnaderna tolkas lagtexten som att det krävs samma typ av tillstånd för såna som för vanliga övervakningskameror.

Behövs breda åtgärder

Pernilla Wikström som jobbar med att minska skadegörelse på skolor har inget mot kameror men vill gärna se bredare lösningar:

– Det behövs också att jobba med de mjuka värdena som att prata, informera och jobba med beteendet, säger Pernilla Wikström som är utvecklingsstrateg på Gavlefastigheter.

Tar lång tid att få tillstånd

Att få tillstånd kan ta lång tid och än har inte Vallbacksskolans kameror kunnat tas i drift.

– Jag skulle helst velat ha igång dem i går, säger Stefan Låwar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.