Mark- och miljödomstolen gjorde syn vid äppelträdet. Foto: SVT

Kampen om äppelträdet fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

I dag besökte mark- och miljödomstolen det numera kända äppelträdet i Gävle för att göra en syn.

I över ett år har diskussionerna kring äppelträdet som står i Sofiaparken i Gävle pågått. Det hela handlar om att en oenig byggnads- och miljönämnd sa ja till bygglov av sju radhus med tillhörande garage och ett soprum. För att kunna bygga måste det jättestora och cirka 200 år gamla äppelträdet tas bort.

Vaktades dag och natt

Men äppelträdet står än i dag kvar och under året har kritiska röster höjts och cirka 6.000 namnunderskrifter har samlats in. Från början vaktades trädet dag och natt av frivilliga, men efter några månader tog man bort den bevakningen.

Äppelträdet i Gävle

Syn idag

Det är framför allt Naturskyddsföreningen och pomologen Sylve Rolandsson som har kämpat för att behålla trädet.

– Jag är fullt övertygad om att om äppelträdet får vara kvar och förblir oskadat, då kommer det här trädet bli världens största äppelträd någonsin. Alltså genom alla tider, säger Sylve Rolandsson till SVT.

De överklagade bygglovet till Länsstyrelsen som i sin tur gav kommunen rätt. Men Naturskyddsföreningen och två privatpersoner överklagade och nu är frågan uppe i mark- och miljödomstolen i Östersund.

Idag besökte mark- och miljödomstolen äppelträdet för en syn och för ett sammanträde där alla parter hördes.

– Det var mycket bra att kunna få höra argument från klaganden och motparter, och att på plats få se hur det ser ut här, säger rådmannen Lars-Göran Bennmarker till SVT.

Vad fick ni för bild av äppelträdet?

– Det är uppenbarligen ett stort träd, mer vill jag inte säga i den delen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äppelträdet i Gävle

Mer i ämnet