En övergiven grund på Sofiagatan i Gävle sedan ett år tillbaka, bygget har stannat av. Förr stod det välkända äppelträdet där. Foto: SVT

Efter kampen om äppelträdet i Gävle – radhusbygget har avstannat

Publicerad

Trots flera år av folkliga protester sågades ett gammalt äppelträd i Gävle ner för omkring ett och ett halvt år sedan. Men det radhusbygge som var anledningen till att trädet måste bort har kommit av sig och byggställningarna plockas ner.

– Vi har inte fått in några hyror eller nånting av dom som ska göra arbetet här, berättar ställningsbyggarna Fredrik Persson och Fredrik Englund som förklaring till varför de plockar ner byggställningarna för radhusbygget på Sofiagatan i Gävle.

De berättar att byggställningarna kom på plats i mars förra året och var tänkt att stå kvar i tio veckor. Nu ett drygt år senare plockas de bort. Garagedelen är delvis färdig och bottenplattan är gjuten men i övrigt har inte bygget kommit igång.

– När de väl börjat och det har varit så mycket kontroverser i så många år vill man gärna ha grannar här i stället för en byggarbetsplats, säger Johan Lundgren som bor granne med det tilltänkta bygget.

Fem år av protester

Det var för omkring fem år sedan som striden om det gamla äppelträdet i Gävle tog fart. Trädet beräknades kunna vara uppemot 200 år gammalt och ett av landets största. Men kommunen hade sagt ja till bygglov för radhusbygget vilket skulle innebära att trädet måste bort. Fast folkliga protester och överklaganden till bland annat mark- och miljödomstolen gjorde att trädet stod kvar... tills det alltså sågades ner för omkring ett och ett halvt år sedan.

– Det är klart att det varit trevligare med ett äppelträd och en yta man kunde passera. Nu är det instängslat här, tycker Johan Lundgren.

SVT Gävleborg har försökt nå ägarna till företaget som äger fastigheten för att få ett svar på varför bygget inte kommer igång men utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äppelträdet i Gävle

Mer i ämnet