Äppelträdet får huggas ned

Uppdaterad
Publicerad

Det numera rikskända äppelträdet i Sofiaparken kommer att få fällas. Den högre rättsinstansen väljer att inte ta upp fallet.

Mark- och miljödomstolens dom om det omtvistade äppelträdet i Gävle står fast. Mark- och miljööverdomstolen kommer inte att ta upp fallet utan har sagt nej till prövningstillstånd.

Naturskyddsföreningen i Gävleborg hade överklagat domen, utan att få gehör.

Äppelträdet i Gävle

Avslog samtliga överklaganden

I november kom domen från Mark- och miljödomstolen där rätten avslog samtliga överklaganden av bygglovet för sju radhus i parken. Den 9 december överklagade Naturskyddsföreningen igen, men utan resultat.

Bygglov till radhus

Striden kring det som kan vara Sveriges största äppelträd tar sin början i att en oenig byggnads- och miljönämnd gav bygglov till radhusen med tillhörande garage och ett soprum. För att kunna bygga måste det jättestora och cirka 200 år gamla äppelträdet tas bort.

Men äppelträdet står kvar än i dag och många har engagerat sig för att det ska få vara kvar.

Nu återstår att se om trädet verkligen kommer att fällas, eller om uppslutningen från lokalbefolkningen kommer få kommunen att svänga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äppelträdet i Gävle

Mer i ämnet