Joakim Bäckgren och några kompisar jobbade fram till morgonen med att bygga ett bord med ett kors så deltarna slapp ställa sina minnesljus direkt på marken. Foto: Anders Sundin/SVT

Känslosam tyst minut på Delsboträffen

Uppdaterad
Publicerad

Sent på lördagskvällen under Delsboträffen stannade bilarna och alla deltagna deltog i en tyst minut för att hedra ungdomarna som dog i den tragiska olyckan i Sörfors förra helgen. En av pojkarna var från bygden och kompis med många på plats, vilket gjorde det extra känslosamt.

– Det känns overkligt, jag hade kunna vara med i bilen själv eftersom jag var med honom mest hela tiden, säger Gustav Åsberg om 16-åringen som var från Delsbo/Ljusdals-trakten.

– Hela situationen känns som något som bara händer i filmer, fyller Frode Sedenberg i.

Dödsolycka i Sörfors

Delsboträffen blev inte som den ursprungligen var planerad i år. Mycket var sig likt på ytan, men där bakom svävade den tragiska bilolyckan som avslutade livet på fyra unga pojkar och skadade två flickor svårt.

Vill hedra: ”Bara jättehemskt allting”

En bit ner längs cruising-rutten i centrala Delsbo har man tänt ljus och där samlas många ungdomar.

– Vi känner egentligen ingen av dem, men vi känner samtidigt att vi måste hit och tända ett ljus och skänka en tanke, det är bara jättehemskt allting, säger Isabelle Lindblom som åkt från Bollnäs till Delsboträffen med Andreas Larsson.

– Det är ofattbart och svårt att förstå hur många det är som förlorat en kompis och en familjemedlem, säger Andreas Larsson.

Joakim Bäckgren var med i kortegen som gick till olycksplatsen redan på fredagskvällen, men han och några kompisar snickrade ihop ett bord med ett kors på för att alla som vill hedra de avlidna slappa ställa sitt minnesljus direkt på marken.

– Vi fick bara en idé att bygga det här bordet, så vi hämtade virke och höll på till klockan 02.00 för att få det färdigt, säger Joakim Bäckgren.

Höll tyst minut

Kvällens stora utmaning var hur tyst den tysta minuten klockan 23.00 skulle bli. Bakom idén till det tysta hedrandet låg bland annat 18-åriga Nora Persson Hjältman.

– Jag tycker att det är viktigt att hedra dem, visst är det jobbig och tufft, säger hon.

Den tysta minuten respekterades trots den stimmiga kvällen, bara ett fåtal bilar valde att inte stanna och stänga av motorn. Den tysta minuten avslutade med en lång applåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Sörfors

Mer i ämnet