Från vänster: Karin Johannesson och Karin Sarja. Foto: Svenska kyrkan

Karin Johannesson blir ny biskop i Uppsala stift

Uppdaterad
Publicerad

I dag avgjordes biskopsvalet i Uppsala stift, där Gävleborg ingår. Karin Sarja som är kyrkoherde i Gävle var en av två kandidater, men efter att rösterna var lagda var det Karin Johannesson som fick flest röster.

Drygt 60 procent av rösterna i biskopsvalet gick till Karin Johannesson och hon är därmed alltså Uppsala stifts nya biskop.

Totalt röstade 594 personer av 700 röstberättigade. Hälften är präster och diakoner som har tjänst i Uppsala stift och dess församlingar och lika många är elektorer som har utsetts av de lokala kyrkofullmäktige.

Biskopsvalet

Karin Johannesson kommer att vigas av ärkebiskop Antje Jackelén den 3 mars 2019 i Uppsala domkyrka.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Det här gör en biskop

Leda och inspirera kyrkan i stiftet och att se till att kyrkans lära och ordning följs.

Vara ordförande i domkapitel och stiftsstyrelse.

Anta stiftets präst- och diakonkandidater samt viga dem till tjänst i Svenska kyrkan.

Visitera stiftets församlingar. Biskopen besöker då församlingarna för att inspirera samt ibland möta olika medarbetare enskilt i rådgivande samtal.

Hålla regelbunden kontakt med präster och diakoner, både tjänstgörande och blivande.  Här fungerar kontraktsprostarna som biskopens ”förlängda arm” i de kontrakt som stiftet är uppdelat i.

En biskop har också uppdrag i hela Svenska kyrkan utöver sitt egna stift, där bland annat överläggningar med de andra biskoparna ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biskopsvalet

Mer i ämnet