Susanne Rappmann har idag vigts till biskop för Göteborgs stift. Foto: Magnus Aronson/IKON

Nu är Rappmann vigd till biskop

Uppdaterad
Publicerad

I november 2017 valdes Susanne Rappmann till biskop i Göteborgs stift. På söndagen klockan 11.00 vigdes hon till biskop i Uppsala domkyrka och trädde då i tjänst.

– Det har varit en väldigt bra dag, väldig högtidlig gudtjänst, mycket glädje och många människor omkring mig som har burit, så det är fint, säger Susanne Rappman, biskop Göteborgs Stift. – En väldigt fin gudtjänst, jag har aldrig varit på det förut, så jag har ju inget att jämföra med, skrattar hon.

Och just att du blir första kvinnliga biskopen i Göteborg, blir det extra speciellt?

Biskopsvalet

– Ja, så är det ju så klart, det är det definitivt! – Hoppet och glädjen är centralt i den kristna tron. Och idag är jag väldigt glad, säger Susanne Rappmann som vigts till biskop för Göteborgs stift. Vigningsgudstjänsten i Uppsala domkyrka leddes av ärkebiskop Antje Jackelén i närvaro av utländska gäster och Svenska kyrkans biskopar.

Vill hålla samman landsbygd och storstad

Susanne Rappman var klar favorit i valet som gjordes i oktober och november förra året.  Hon är kontraktsprost och har arbetat länge inom Göteborgs stift. Hon är dessutom populär bland andra präster, diakoner, och valda lekmän, enligt Kyrkans tidnings reporter Lennart Lundberg.

– För att gå hela vägen så måste man ha stöd av alla de tre väljarkategorierna, och det bedömer jag att hon är en av dem som har, sa han i en tidigare intervju med SVT förra året.

Susanne Rappman själv säger att hon vill arbeta för att hålla samman Göteborg stift.

– Det finns många saker vi behöver hålla fatt i. Detta är ju ett stift som är landsbygd och storstad. Det finns förorter och välbärgad medelklass. Hur är vi kyrka på alla dessa platser samtidigt, på ett så bra sätt som möjligt? Det vill jag bidra till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biskopsvalet

Mer i ämnet