Två av kandidaterna till posten som Biskop i Göteborgs stift. Till vänster: Erik Johansson. Till höger: Susanne Rappman. OBS! Bilden är ett montage. Foto: SVT

Ingen vann biskopsval i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en andra valomgång i biskopsvalet i Göteborg. Ingen av de sju kandidaterna kunde säkra en majoritet av rösterna i den första omgången, som hölls på onsdagen. För att bli vald direkt krävs mer än 50 procent av rösterna.

Vidare till andra omgången gick kyrkoherde Susanne Rappmann, från Göteborgs stift, som fick 36,9 procent av rösterna och prästen Erik Johansson, internationell missionssekreterare EFS från Uppsala, som fick 21 procent.

Biskopsvalet

LÄS MER: Biskopsvalet: Olika syn på homosexualitet

Skulle Susanne Rappmann väljas i den andra valomgången blir det första gången Göteborgs stift får en kvinnlig biskop. Skulle Erik Johansson vinna får stiftet i stället en öppet homosexuell biskop.

Den andra valomgången hålls den 8 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biskopsvalet

Mer i ämnet