Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några människor i Färila om att dejta utanför storstäderna. Foto: Lari Honkanen/SVT

Så tycker singlar i Färila om att dejta på glesbygden: ”Kärleken får flytta hit”

Uppdaterad
Publicerad

SVT bestämde sig för att ta tempen på dejtingen i ett mindre samhälle och valde lilla Färila, med färre än 1 500 invånare, tillhörande Ljusdals kommun i Hälsingland.

– Det kanske kan vara lite svårare, eftersom det finns färre människor här, säger Josefin Johansson.

En kvinna gåendes på Härjedalsvägen berättar att man i Färila inte går på dejt på restaurang – utan man träffas hemma istället.

En annan skillnad, berättar Färilabon Agnes Olsson, mot storstäder är att man bara träffar en person åt gången i glesbygden.

glesbygdsdejting

– Jag har aldrig hört någon som har dejtat fler än en åt gången, säger Agnes Olsson.

Hon är själv i ett förhållande sedan tonåren och alla hennes vänner i Färila är också i långvariga förhållanden. Kanske är det så att man håller hårdare fast i en relation i glesbygden om man väl hittat en partner.

En pensionär berättar att han träffade sin exfru på en dansbana på 70-talet. Det var ännu på den tiden då dansbanor var stort. Idag är det ett betydligt mindre fenomen.

Undviker dejtingappar

– Det är ofta samma människor som går på dans, så det är inte det bästa sättet att träffa nya människor, säger Martin Svensson som själv är singel och bor i Färila.

Martin Svensson har inget bra svar på frågan hur man träffar nya människor i glesbygd. Däremot har han ett handfast råd över hur man bör gå till väga om man nu skulle få syn på någon av intresse, utan att gömma sig bakom en dejtingapp:

– Om man ser en tjej man är intresserad av, så är det bästa att bara gå fram till henne och säga det rakt ut, säger han.

Klicka på klippet ovan och hör några röster i Färila om glesbygdsdejting!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

glesbygdsdejting

Mer i ämnet