Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under sommaren 2021 uppstår en konflikt mellan två kriminella grupperingar i Gävle.I videon förklaras den våldsamma gängkonflikten i Gävle. Foto: SVT Grafik/Polisens förundersökning

Kartläggning: Det här är de kriminella grupperingarna i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren 2021 uppstår en konflikt mellan två kriminella grupperingar i Gävle som polisen kallar G10 och G20. Konflikten eskalerar snabbt med grova våldsbrott under hösten 2021 och intensifieras efter mordet på Söder i Gävle i november samma år.

I videon förklaras den våldsamma gängkonflikten i Gävle.

Under onsdagen häktades tre tonårspojkar misstänkta för mordet i Sätra i Gävle. Både den mördade mannen och en av tonårspojkarna som nu häktats för mordet förekommer i brottsutredningar gällande gängen G10 och G20.

Den mördade mannen i Sätra uppger i förhör att han har haft ett nära umgänge med en ledargestalt i G20. Bara timmar innan mordet på samma G20-ledare på Söder i Gävle 2021, ses han umgås med ledande personer inom G10 – som misstänks utfört mordet.

I december 2021 hämnas mordet på Söder då en ledare inom G10 beskjuts i Forsbacka. En 16-årig tonårspojke som nu begärts häktad för mordet i Sätra misstänks av polisen ha varit involverad i förberedelserna till skjutningen i Forsbacka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.