Nu är det klart: Regeringen tillför 12 miljoner för myggbekämpning kring Dalälven. Till vänster en arkivbild från myggkemäpningen i området. Foto: Johan Nilsson, TT/Patrick Sörquist, TT.

Klart med finansiering av myggbekämpning kring Nedre Dalälven

Uppdaterad
Publicerad

Myggorna i Nedre Dalälvsområdet har varit ett problem i åratal. Idag stod det klart att regeringen kommer skjuta till 12 miljoner kronor för myggbekämpning i området.

Det presenterades vid en pressträff angående vårändringsbudgeten.

2018 blev ett tufft myggår kring Nedre Dalälven, trots att man bekämpade översvämningsmyggans larver.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Risk för mygginvasion

Experter varnade tidigare i år för att det skulle kunna bli en mygginvasion i området även i år, med tanke på det minskade stödet till Jordbruksverket.

Ska minska de negativa effekterna av myggen

Under måndagen meddelade regeringen alltså att man kommer tillföra 12 miljoner för myggbekämpning i området. Pengarna kommer att, via Naturvårdsverket och länsstyrelsen, användas för att minska de negativa effekterna av översvämningsmygg för boende och besökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet