Trafikverket tänker bygga nu sträckning längs alternativ två, men anslutningen vid E4 är fortfarande öppen och kan hamna i samma läge som alternativ tre. Foto: SVT

Klart med ny dragning för väg 56

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har under fredagen fattat beslut om att bygga en helt ny sträcka för väg 56 mellan Hedesunda och Gävle. Oklart är dock hur anslutningen vid E4 blir.

Trafikverket har utrett tre alternativ för en ny sträckning av väg 56 mellan Hedesunda och Gävle. Det första alternativet var att följa nuvarande sträckning fram till Västanås och sedan gå öster om Valsjön för att komma fram till en nybyggd trafikplats i höjd med idrottsplatsen i Valbo. Prislapp drygt 720 miljoner.

Alternativ två och tre är en helt ny dragning av 56:an som börjar strax norr om Hedesunda som sedan splittar sig i två alternativ vid Gammelsäll. Alternativ två kommer fram vid Hemlingby och trafikplats Gävle södra. Prislapp 618 miljoner kronor. 

Alternativ tre kommer fram söder om Gävle södra och innebär en ny Trafikplats över E4 vid Gubbäck. Kostnaden för det alternativet 661miljoner kronor.

Klart med ny väg, oklart med anslutning i Gävle

Trafikverket har nu beslutat sig för alternativ två, men sträckan från Skogmursvägen fram till anslutningen i Gävle är inte bestämd.

Ett alternativ är att vägen dras via väg 509 till trafikplats Gävle Södra. Ett annat är att vika av mot E4 och ansluta till en ny trafikplats och en ny sträckning av väg 76, men innan ett sådant beslut kan tas behöver utredningen om en eventuell ny dragning av väg 76 vara klar.

Gävle kommun vill får bort väg 76 från de södra stadsdelarna och ansluta den med nya väg 56.

Den nya vägen kommer vara en 14 meter bred mötesfri landsväg med växelvis 2+1 körfält och högsta tillåtna hastighet 100 km/h. Planerad byggperiod för hela sträckan är år 2024 – 2029 enligt förslag till nationell infrastrukturplan

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.