Lasse Elings hus kan jämnas med marken för den nya vägens skull. Foto: SVT

Lasse kan tvingas bort från sitt hus

Uppdaterad
Publicerad

Efter årtionden av diskussioner kring den farliga Väg 56 närmar sig nu avgörandet om en ny sträckning. Men i Hästbo utanför Gävle oroar sig boende för att nya vägen ska gå rakt igenom deras hus.

Den mycket olycksdrabbade sträckan mellan Gävle och Hedesunda på 56-an har länge varit i behov av en ombyggnad för att bli trafiksäker.

I december blir det klart vilket av de tre förslagen Trafikverket väljer jobba mot. Det mesta pekar på alternativ tre. Ett alternativ som Gävle kommun, Älvkarleby och Region Gävleborg förespråkar.

”Illa, riktigt illa”

Men det är också det alternativ där Lasse Elings hus skulle jämnas med marken.

– Illa, riktigt illa. Jag tror att nu har de hållit på så länge med 56:an och att de måste komma fram till något, så nu tar de ett tokigt beslut. Det är min känsla, säger Lasse Eling, som tog över fastigheten av sin svärfar i början av året.

Köpte huset i februari

Han tycker att planerna om den nya dragningen har vuxit fram alldeles för fort.

– Det är lite konstigt att man börjar prata om säkerhetshöjande åtgärder, men sen är man inte ens i närheten av det området, utan man drar om vägen helt och hållet. Jag köpte huset i februari och hade ingen aning om det här, säger Lasse Eling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.