Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till nationalparken och se de nedklottrade vindskydden. Foto: Amanda Alvarsson /SVT

Klotter förstör vindskydd i nationalparken: ”Lägg av”

Uppdaterad
Publicerad

På väggarna i de nya vindskydden som länsstyrelsen i Gävleborg byggt i Färnebofjärdens nationalpark har besökare ritat med kol. Klottret är ett ökande problem, enligt länsstyrelsen.

Könsorgan, hjärtan och hakkors är några av de mer populära motiven som naturbevakaren Per Johansson har skrubbat bort från vindskyddens träväggar med såpa och vatten.

– Jag blir väldigt trött, och arg, och besviken. Sen släpper jag det och gör rent, säger han.

– Det är ingen arbetsuppgift som man räknar med utan det blir en extra grej, för man vill ju att det ska se bra ut för dem som vill uppleva naturen.

Kraftigt minskad budget

Det kostar länsstyrelsen i både tid och pengar att ta bort klottret samtidigt som det kan förstöra helhetsupplevelsen för andra besökare.

– Vårt arbete med att sköta skyddade naturområden har fått en kraftigt minskad budget så vi har mindre kapacitet att utföra den här typen av service som klottersanering innebär, säger Rie Stagegaard, enhetschef för enheten Skötsel, på länsstyrelsen Gävleborg.

Nationalparken breder ut sig över fyra län, Gävleborg, Uppsala, Västmanland och Dalarna. Klotter har även påträffats i Mellanljusnans naturreservat och Hölicks naturreservat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.