Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att hitta mordvapnet – en kniv, har polisen behövt ta hjälp av nederländernas forensiska center, som hittade metallfragment i kvinnans kropp som senare har jämförts med 11 knivar. Hör åklagaren Arek Nowak förklara. Foto: Ur polisens förundersökning.

Knivpussel kan lösa fyra år gammalt mord på trebarnsmamma

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 februari 2019 hittades en blodig kvinna med stickskador i en trappuppgång i Gävle. Hennes liv gick inte att rädda och händelsen rubricerades som mord. Efter en fyra år lång utredning väcks nu åtal mot kvinnans make. 

Stickskadorna sitter på kvinnans överarmar och i ryggen med skador på bland annat stora kroppspulsådern, levern, mjälten, lungorna och revbenen, skriver Rättsmedicinalverket i sitt utlåtande.

Orange kniv

Ett år efter mordet börjar förundersökningsledaren att intressera sig för en orange kökskniv som kvinnan syns hålla i på ett foto.

Mordet på Söder i Gävle 2019

I ett av kvinnans revbenen fanns en skada där det hittats metallfragment och i förundersökningen framgår det att den kemiska sammansättningen i färgen på knivbladet stämmer med färgrester som hittats på revbenen. Enligt omfattande utredningar kommer metallfragmenten och färgen från en kniv som ligger i parets kökslåda.

Startat på tvätt- och diskmaskin

Samtidigt visar dokument från elbolaget att elförbrukningen i lägenheten ökade efter mordet – vilket styrker misstanken mot maken som vid tidpunkten befann sig i hemmet.  

”Mest troligt har maken startat både tvätt och diskmaskinen samtidigt”, står det i förundersökningen.

Vad skulle motivet till gärningen vara?

– Min uppfattning är att den här mannen har ett väldigt kontrollerande beteende med svartsjukeinslag som skulle kunna utlösa en våldsam handling, säger åklagare Arek Nowak.

Barnen är omhändertagna av socialtjänsten. Maken nekar till brott.

Rättgången inleds i Gävle tingsrätt den 21 mars och pågår i tretton dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Söder i Gävle 2019

Mer i ämnet