Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tommy Danielsson drygar ut lunchen med en halvtimme två gånger i veckan för att hinna träna. Foto: Arvid Jansson/SVT

I Näsviken tränar kollegor tillsammans varje vecka – på arbetstid

Uppdaterad
Publicerad

En ny statlig utredning föreslår att det ska ställas högre krav på arbetsgivare att ge möjlighet till fysisk aktivitet på jobbet. Anställda på företaget Björn Lundén i Näsviken, utanför Hudiksvall, får träna fem timmar i månaden på arbetstid.

– Det är guld värt, säger Pål Carlsson från träningscykeln.

Utredningen föreslår att regeringen tar fram en strategi för fysisk aktivitet och stillasittande.

Tränar tillsammans på lunchrasten

Vinsterna med att kunna träna på jobbet är många. Det menar anställda på företaget Björn Lundén, där flera kollegor tränar tillsammans i samband med lunchen. Tiden de får till att träna varje månad räcker till två pass i veckan.

– Hade jag inte kunnat träna på jobbet hade det nog inte blivit av. Det stora är den mentala biten. Jag känner mig mycket piggare och mer klarsynt efter ett hårt pass.

Styrkeövningar och konditionsträning

De flesta kör cirkelträning med styrke- och konditionsövningar vid olika stationer. Andra smiter istället in på gymmet eller sätter sig på en träningscykel.

– Jag brukar variera träningen. Ibland kör jag ett löppass och ibland åker jag längdskidor. Att kunna göra det på jobbet är guld värt, säger Pål Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.