• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en elbil på Dingergatan i Eskilstuna med giftig rök som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förvaltningsrätten säger att etableringen av Synsam i Ockelbo bryter mot kommunallagen. Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Jag är också något bitter över förvaltningsrättens dom”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen blev det klart att förvaltningsrätten anser att kommunens agerande vid den tilltänkta etableringen av Synsam i Ockelbo bryter mot kommunallagen. 

– Jag förstår det men jag är också något bitter över förvaltningsrättens dom, säger Magnus Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Domstolen slår fast att kommunen inte får gynna en enskild näringsidkare på det sätt som avsiktsförklaringen mellan Ockelbo kommun och Synsam skulle ha inneburit. Detta bryter mot kommunallagen. 

– Vi har ju våra lagar och förordningar som vi ska förhålla oss till, men jag säger det igen: jag har känt mig stolt och trygg i den process vi haft fram tills nu, säger Magnus Jonsson.

”Ömsom vin och ömsom vatten”

Det var moderatpolitikern Bo Stenbeck som överklagade beslutet till förvaltningsrätten, men som privatperson, och han frågade sig varför kommunen skulle gynna ett enskilt företag och inte andra?

– Det är ömsom vin och ömsom vatten, kan man säga. Det är bra att förvaltningsrätten följer de lagar och regler som finns,  det tråkiga är att Synsam kanske inte kommer hit. Samtidigt kan man ju tycka att Synsam kanske kan tänka om och bygga här i egen regi, säger Bo Stenbeck. 

Hör mer om vad de olika parterna säger i videon ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Synsam och Ockelbo

Mer i ämnet