Här är tre politiska stormar i Ockelbo kommun. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Politiska stormar i Ockelbo kommun

Uppdaterad
Publicerad

I Ockelbo kommun har Socialdemokraterna länge ohotat haft det politiska styret. Magnus Jonsson (S) har suttit som kommunalråd i 16 år och inleder nu sin femte mandatperiod vid makten. Men vad har hänt under hans tid vid makten? SVT listar tre politiska stormar i kommunen.

Synsamaffären. I oktober 2020 meddelade Synsam att bolaget flyttar hela sin produktion av glasögon till Sverige och närmare bestämt Ockelbo. Enligt en överenskommelsen skulle Ockelbo kommun betala 124 miljoner kronor för Synsams flytt. Men kritik riktades mot Ockelbo kommun och majoriteten och frågor ställdes om kommunen bröt mot kommunallagen och EU-rätten.

– Jag tycker att det är en orättvis kritik, säger Ann-Katrin Sundelius, kommunchef Ockelbo.

Synsam och Ockelbo

Wij Trädgårdar. Det stora turistmålet i Ockelbo och en viktig del av ortens identitet. Men efter år av en ansträngd ekonomi börjar många tröttna på att kommunen gång efter gång räddar parken med skattepengar.

– Ja, antingen älskar eller hatar man Wij Trädgårdar, sa kommunalrådet Magnus Jonsson (S) 2018 till SVT Gävleborg.

Familjehemsskandalen. 2017 stämmer en 20 årig kvinna Ockelbo kommun på 190 000 kronor. Det efter att pengar, så kallad barnpension, ska ha försvunnit från kvinnans bankkonton när hon var placerad i familjehem. Kommunen hävdade hela tiden att allt gått rätt till, men går sedan med på en förlikning med den 20-åriga kvinnan. Vilket belopp kommunen betalade kvinnan är okänt.

Det var kommunalrådet i Ockelbo Magnus Jonsson(S) som var familjehemspappa till flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Synsam och Ockelbo

Mer i ämnet