Wij trädgårdars framtid ska utredas. Under tiden får man nytt bidrag på 900 000 kronor av Ockelbo kommun. Foto: SVT/Arkiv

Wij trädgårdars framtid under lupp

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår två parallella utredningar om Wijs framtid som ska svara på frågan om anläggningen ska avvecklas eller utvecklas.

Under utredningstiden får Wij trädgpradar ytterligare 900 000 kronor av Ockelbo kommun.

Kommunfullmäktiges driftstöd på 1,9 miljoner kronor för vardera 2016 och 2017 har inte räckt till den lyftkraft man hoppades på för trädgårdsparken. Det beror bland annat på minskade intäkter fån uteblivan externa uppdrag

Minskade uppdrag

Tidigt på året fick Wij Trädgårdar oväntade intäktsbortfall på grund av indragna externa uppdrag, en summa som inte har kunnat kompenseras. Under hösten har rörelsen lidit av ett underskott.

Därför pågår nu två parallella utredningar angående Wijs I den ena undersöks utvecklingspotentialen, både genom investeringar i den kommersiella verksamheten, och en analys av Wijs affärs- och driftsmodeller.

Konsekvenser av nedläggning

I det andra spåret, som genomförs av en oberoende extern konsult, klarläggs de ekonomiska konsekvenserna av en avveckling.

–Vi behöver också gå igenom våra verksamhetsmodeller, vår organisationsstruktur och hitta aktörer vi kan växa tillsammans med, säger Malin Hermansson, vd för Wij Trädgårdar, på kommunens hemsida.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.