Foto: SVT/Ockelbo kommun

Synsam-affären i Ockelbo underkänns av Förvaltningsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Ockelbo kommuns affär med Synsam överklagades i höstas till Förvaltningsrätten eftersom man ansåg att bygget av fabriken stred mot kommunallagen. Nu har Förvaltningsrätten tagit beslut i ärendet och underkänner affären, rapporterar GD.se 

Det var i oktober som Synsam annonserade att man hade för avsikt att flytta hela sin verksamhet från Asien till Ockelbo. Man räknade med att etableringen skulle ge cirka 150 nya arbetstillfällen. Kommunen beslutade att en fastighet skulle köpas för fyra miljoner kronor där Granngården tidigare höll till och i stället skulle en industrilokal för 120 miljoner kronor byggas där. Lokalen skulle sedan hyras ut till Synsam. 

Detta överklagades därefter till Förvaltningsrätten av moderatpolitikern Bo Stenbeck, som menar att han handlade som privatperson. Han ville få det prövat om kommunen gjorde rätt i att bygga en industrilokal åt ett privat företag och sedan hyra ut lokalen med subventionerad hyra. 

Nu har Förvaltningsrätten sagt sig och ger Bo Stenbeck rätt. Beslutet strider mot kommunallagen och därför upphävs det. Kommunen får alltså inte bygga Synsams fabrik i Ockelbo, skriver GD.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Synsam och Ockelbo

Mer i ämnet