• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en elbil på Dingergatan i Eskilstuna med giftig rök som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är Ockelbos uppgörelse med Synsam Foto: SVT/Ockelbo kommun

Här är Ockelbos uppgörelse med Synsam

Uppdaterad
Publicerad

Enligt överenskommelsen ska Ockelbo kommun betala maximalt 124 miljoner kronor för Synsams flytt. I de miljonerna ingår det att kommunen betalar alla kostnader för mark och byggnation av den nya fabriken i Ockelbo. Sedan ska Synsam hyra fabriken av kommunen.

Det som ligger till grund för överenskommelsen är i nuläget en avsiktsförklaring mellan Ockelbo kommun och Synsam. Där skriver parterna hur man tänker sig att ett avtal ska se ut.

– Vår förhoppning är att avtalet ska vara klart innan årsskiftet, säger Ann-Katrin Sundelius, kommunchef Ockelbo.

Som det ser ut nu kommer Synsam att skriva på ett hyresavtal med kommunen som sträcker sig över 15 år. De tre första åren kommer Synsam att betala en lägre hyra i form av en instegshyra enligt en trappmodell. Första året väntas Synsam betala en årshyra på 1,2 miljoner och från och med det fjärde året väntas årshyran vara nästan 4,2 miljoner kronor.

Tar inte kommunen en stor risk i det här?

– Nej jag tycker inte det. Jag tycker att det här visar på en framtidstro från kommunen och att man vill något positivt för Ockelbo och då måste man våga ta beslut, säger Ann-Katrin Sundelius.

I det som Ockelbo kommun finansierar för Synsams etablering ingår rivning av den nuvarande fastigheten som står på marken där Synsams fabrik ska ligga. Det ingår även nödvändiga markarbeten, förberedelser av tomten, byggandet av fastigheten samt drift av fastigheten. Det sistnämnda kommer att regleras i hyresavtalet.

Kommunen väntas även att utföra service och reparation av ventilation, värme, vatten och avlopp samt ansvara för och bekosta och åtgärda skador på fastigheten som ej är orsakade av verksamheten.

  • Produktion med lagerytor
  • Personalytor (såsom matsal, omklädningsrum)
  • Kontor
  • Butik
  • Trapphus
  • Entrésol
  • Utbildningsrum
  • Konferenslokal

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Synsam och Ockelbo

Mer i ämnet