Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Lundstedt är vd och koncernchef i Synsam Group, Magnus Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo. Foto: SVT/Anders SundinVisa alla (2)
Visa alla (2)

Synsam flyttar hem produktionen från Kina – till Ockelbo

Uppdaterad
Publicerad

I många år har företag ofta valt att flytta produktionen till Asien. Nu går Synsam emot strömmen. Man flyttar hela sin produktion av glasögon till Sverige och närmare bestämt Ockelbo.  

Synsam har i dag 450 butiker och en omsättning på cirka 4 miljarder kronor. I dagsläget producerar företaget sina glasögon i Asien och då i huvudsak i Kina. Men nu väljer företaget att flytta produktionen till Ockelbo där en ny toppmodern fabrik ska byggas. 

Den nya fabriken kommer att ha kapacitet att producera ungefär en miljon glasögon varje år och sysselsätta ungefär 150 personer. Etableringen i Ockelbo innebär att Synsam blir kommunens största privata arbetsgivare.

– Ockelbo står rent geografiskt bra och är en av anledningarna till varför vi valt Ockelbo, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef i Synsam Group.

Börjar byggas efter årsskiftet

Synsam kommer även att investera 250 miljoner kronor i den nya anläggningen i Ockelbo under en treårsperiod. Planen är att anläggningen ska tas i drift hösten 2021 och börja byggas efter årsskiftet.

Så här kommer den nya fabriken i Ockelbo att se ut. Foto: Synsam

– Det är glädjande att vi får 150 nya arbetstillfällen, och sådana här etableringar kan dessutom bana vägen för ytterligare arbetstillfällen, säger Magnus Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo.

En av anledningarna till varför Synsam nu flyttar produktionen från Asien säger man är att man inte vill vara beroende av en produktion i högriskländer.

– Beslutet är också kopplat till både miljö och sociala förhållanden, säger Håkan Lundstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Synsam och Ockelbo

Mer i ämnet