Mikael Löthstam (S), kommunalråd i Hudiksvall. Foto: SVT

Kommunalrådet kritisk mot Kronofogdens beslut – ”Vi kommer att agera”

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogdens beslut om att lägga ned kontoret i Hudiksvall får Hudiksvalls kommunalråd att reagera, som tycker att det går emot tanken på att flytta statliga jobb ut i landet.

Mikael Löthstam (S), kommunalråd i Hudiksvall, får nyheten om nedläggningen av Kronofogdens kontor i Hudiksvall via SVT:

– Jag blir helt tagen, man hade kunnat förvänta sig att Kronofogden skulle höra av sig till kommunen innan, säger han.

Uppdraget från regeringen till Kronofogden har varit att se om jobb går att flytta från Stockholm ut i landet. 80 tjänster har man nu beslutat att flytta från Stockholm. 30 tjänster tas från kontoren i Hudiksvall, Arvika och Mora som läggs ned.

– I det här fallet får det ju motsatt verkan om man vill att fler ska ta del av statliga jobb. Det är jättebra att föra ut myndigheter i landet men det ska inte innebära en centralisering till större orter, säger Mikael Löthstam (S).

Behövs för bredden

Medarbetarna i Hudiksvall ska erbjudas arbeten i Sundsvall och Gävle, men de statliga behövs i mindre kommuner, enligt kommunalrådet.

– De här jobben bidrar till bredden på arbetsmarknaden som gör det lättare för företag att rekrytera kompetens när en make eller maka också ska ha jobb. På något sätt kommer vi att agera från kommunen för att få behålla de här jobben i Hudiksvall, säger Mikael Löthstam (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.