Rolf Bogatir (till vänster) representerar Delsbo IF och anser att kommunstyrelsens klubbade förslag att skriva av tiomiljonerkronorslånet är fel. Mikael Löthstam (S), kommunalråd i Hudiksvall, ser det som den vettigaste lösningen för att lyckas med satsningen på Camp Igge. Foto: Robin Herzog/SVT

Beslut som upprör: Camp Igge-lån på 10 miljoner skrivs av bitvis

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att inomhusarenan Camp Igge byggdes beviljades Iggesunds IK (IIK), 2011 ett lån på 10 miljoner kronor av Hudiksvalls kommun. Nu vill kommunstyrelsen att lånet skrivs av på klubbens begäran för att de inte kan betala tillbaka pengarna.

– Jag vill fråga kommunen hur de kan släppa genom detta under nästan tio år och ingenting blir som det är avtalat och de åtgärdar inte det hela utan det kommer först när IIK kommer med sina egna petitioner om att få ytterligare pengar och bidrag, säger Rolf Bogatir, representant för Delsbo IF.

Inte uteslutet med avbetalningar

Förslaget som klubbats innebär att IIK:s lån skrivs av med en halv miljon kronor per år, till och med 2024, då ärendet prövas av kommunen på nytt för att se efter om klubbens ekonomi hämtat sig och gör det möjligt med avbetalningar av lånet. Om så inte är fallet är planen att avskrivningarna av lånet fortsätter.

– Normalt sett ska inte kommunen låna ut pengar till en förening men för kommunens del är det en billigare lösning att skriva av lånet än att kommunen skulle gå in och ta över anläggningen och driva den med egen personal. Så utifrån ett skattebetalarperspektiv är det här den billigaste lösningen samtidigt som man ger föreningen en chans att faktiskt utveckla sin verksamhet och börja tjäna pengar, säger Mikael Löthstam (S).

Hör Rolf Bogatir och Mikael Löthstam (S) yttra sig om Camp Igge och lånet i klippet ovan.

Inomhusarenan Camp Igge. Foto: Robin Herzog/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.