• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvall driver kommunens röst i frågan. Foto: SVT/Arkiv

Kommunen hävdar fel i beslutet kring släckskummet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Mark- och miljööverdomstolen avvisar Hudiksvalls kommuns överklagande ger inte kommunchef Bengt Friberg upp. Han hänvisar till ett misstag han menar domstolen gjort.

När Bengt Friberg har ögnat igenom beslutet säger han att kommunen, trots att beslutet inte går att överklaga, vill undersöka möjligheterna att göra en omprövning. Skälet som han uppger är att domstolen i sitt beslut säger att det är Norrhälsinge miljö- och räddningsnämnd som har ålagts ansvar i målet, medan det är kommunstyrelsen som har överklagat, vilket de inte har rätt att göra eftersom frågan inte angår dem.

Hävdar fel instans

– De hävdar att det är fel instans som har överklagat och vi menar att de har missuppfattat det. Det är kommunen som har överklagat, inte kommunstyrelsen, säger Bengt Friberg.

Det giftiga brandskummet

I Hamre är byborna lättade efter beslutet, vad tror du de tänker om att kommunen ändå vill fortsätta att pröva frågan?

–  Jag har full förståelse för att de tycker att de har fått bekräftat att de har rätt, men vi vill ha en prejudikatsgrundande bedömning i den här frågan som har betydelse för räddningstjänster i hela landet, säger Bengt Friberg.

Hudiksvalls kommun tänker nu anlita processjurister som ska undersöka möjligheten att trots allt ompröva den högsta instansens beslut.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det giftiga brandskummet

Mer i ämnet