Foto: SVT

Kommunen skärper tonen mot Nya Kastet – vill stoppa undervisningen

Publicerad

På Nya Kastets skolgård bullrar det högt från trafiken. Tidigare har kommunen hotat med vite om åtgärder inte vidtas, men nu vill man gå längre och stoppa undervisningen.

Nyligen har Skolinspektionen gjort en tillsyn på Nya Kastets skola i Bomhus efter att Gefle Dagblad avslöjat brister i undervisningen.

Kommunens har drivit en fråga som rör skolgården. På grund av för höga bullernivåer från omgivande trafik har kommunen krävt åtgärder, men när inget har hänt, förutom att en del av skolgården har slutat att användas, har samhällsbyggnadsnämnden beslutat att ansöka hos domstol om att förelägga skolan om ett vite på 100 000 kronor.

Nu skärper kommunen tonen ytterligare. I ett förslag vill man förbjuda skol- och fritidsverksamhet i lokalerna från och med 31 maj. Beslut ska fattas vid nästa sammanträde i samhällsbyggnadsnämnden den 20:e mars.

Vill att ärendet läggs ned

Nya Kastet har haft planer på att bygga ett bullerplank, vilket beviljades bygglov i december 2018. Bygget har dock inte startat, men skolan uppger att det är tänkt att ske under sommarlovet. I övrigt uppger skolan att de anser att ärendet bör läggas ned och att kommunen istället bör hjälpta till att förbättra deras jobb i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.