Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är bedrövad”. Hör Daniel OIsson (S) på utbildningsnämnden och Tomas Hartikainen sektorchef utbildning Gävle om det som framkommit i utredningen. Foto: Lari Honkanen/SVT

Gävle kommuns utredning: ”Sannolikt förekommit missförhållanden på skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens utredning slår fast att det troligtvis förekommit missförhållanden på en skola för barn med intellektuella funktionsnedsättningar i Gävle.

– Jag är bedrövad över att det här har kunnat ske. Det är något som inte får ske i våra verksamheter över huvud taget, säger Tomas Hartikainen, sektorchef på utbildning Gävle.

SVT Gävleborg har i en rad granskningar och vittnesmål visat hur elever på skolan i Gävle utsatts för återkommande kränkningar. Något som bland annat lett till flera polisanmälningar och avstängning av ett tiotal medarbetare.

– Det som är otroligt beklämmande är att det finns väldigt många berättelser om barn som far illa. Många vårdnadshavare har vittnesmål om att barnen till och med var rädda för att gå till skolan, säger utbildningsnämndens ordförande Daniel Olsson (S).

Straffade barnen i Gävle

Slutsatserna i utredningen baseras på vittnesmål från visselblåsare, före detta anställda och vårdnadshavare.

– Det förekommer uppgifter om att nuvarande medarbetare också tillstyrker att det förekommit missförhållanden, säger Tomas Hartikainen.

”Inte hanterats omgående”

Utredningen, som gjorts av en oberoende part, slår fast att det som framkommit är allvarligt och ifrågasätter skolans rutiner.

”Anklagelser har inte hanterats omgående eller enligt de rutiner som verksamheten har beträffande kränkningar”, står det i den rapport som presenterades på tisdagen.

Skolan ska se över om arbetsrättsliga åtgärder behövs och senast återrapportera den 21 februari. Idag går endast 12 av 21 elever kvar på skolan. Vad som kommer att hända med skolan och dess personal återstår att se.

– Det är arbetsrättsliga åtgärder så det är inget vi kan uttala oss om, säger Daniel Olsson (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder om de straffade barnen i Gävle – hör hur barnet reagerar på att placeras på den så kallade straffbänken. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Straffade barnen i Gävle

Mer i ämnet