Ljusdals kommunhus ska få en ny entré efter branden. Foto: Arkivbild

Kommunhuset får ny entré

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen beslutade kommunfullmäktige i Ljusdal att Förvaltningshuset ska byggas om efter branden i september i fjol. Förslaget vann med röstsiffrorna 23-12 (en avstod).

– Jag tycker att det är ett klokt beslut. Nu kan vi göra det mer publikvänligt, men nu kommer det gå att ordna säkerhetsfrågorna bättre också, säger kommunfullmäktiges ordförande Björn Brink (C) till SVT Nyheter Gävleborg.

Det vinnande förslaget var det mest omfattande alternativet också. Förutom en ny entré så ska det skapas små mötesrum i anslutning till receptionssalen, skriver Ljusdals kommun på sin hemsida. Förslaget är också i sin nuvarande form 5,4 miljoner dyrare än att återställa entrén som den var före branden.

– Det handlar om ungefär fem miljoner mer än det andra förslaget och vi tycker att det är en liten insats om man slår ut det på många år. Det kommer bli mer publikvänlig för de som ska göra ett besök här.

Socialdemokraterna röstade emot

Det var främst Socialdemokraterna som var emot det vinnande förslaget. De yrkade på att återställa Förvaltningshusets entréplan men med mindre förändringar som, enligt kommunens hemsida, hade gett öppnare planlösning in mot serveringsdelen utan att det hade kostat något extra.

Dömdes till rättspsykiatrisk vård

Det var den 30 september förra året som en man klev in i receptionen i Ljusdals kommunhus och startade en brand. Mannen dömdes senare för grov mordbrand och olaga hot och skadegörelse till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

När beräknas ombyggnationen vara klar?

– Vi hoppas att det ska vara klart fram vid årsskiftet eller mot vårkanten. Det är en väldigt omfattande renovering som blev efter mordbranden. Det är helt utblåst här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.