Räddningstjänsten använde ett släckskum som har förorenat brunnar i Hamre utanför Hudiksvall. Foto: Privat

Kontaminerat vatten i Hamre ska renas – men metoden väcker frågor

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bestämt hur det kontaminerade vattnet ska renas från giftiga PFAS-ämnen. Men det är upp till Norrhälsinge räddningstjänst att ta fram en lösning.

– Vi kommer ta hjälp av ett antal experter, säger Per Svensson, ordförande i miljö- och räddningsnämnden i Hudiksvalls kommun.

Tre brunnar med cirka tio boende i Hamre går utan dricksvatten sen ett par år tillbaka. Dricksvattnet kontaminerades i samband med räddningstjänstens släckningsarbete av en byggnad 2015. Räddningstjänsten har inte bestämt sig för någon reningsmetod. Men filter är ett realistiskt alternativ.  

– Jag tror att experter kommer att komma fram till att filter är en bra och billig lösning som kommer att kunna garantera bra vatten, säger Per Svensson, ordförande i miljö- och räddningsnämnden i Hudiksvalls kommun.

Det är räddningstjänstens ansvar att åtgärda det kontaminerade vattnet som finns i tre brunnar i Hamre. Foto: Robin Herzog/SVT

Filter väcker frågor

Men alla är inte lika entusiastiska om det blir en lösning som inkluderar filter.  

– Hur ska jag veta att filtret filtrerar bort som det ska? I och med att jag har så höga nivåer av PFAS är jag rädd att filtret släpper genom. Jag vill att man erbjuder helt ny vattenförsörjning i stället, säger Anders Lejergård, Hamrebo.  

Anders Lejergård och flera andra boende i Hamre har drivit frågan om hur de ska få tag på rent dricksvatten igen sedan 2015. Foto: Robin Herzog/SVT

Den forskare som SVT har kontaktat och som även har pratat med boende i Hamre rekommenderar inte en filterlösning för att filter bland annat kan bli överfulla och kräver regelbundet underhåll.  

– En lösning är att rena den kontaminerade marken och grundvattnet. En annan lösning är att bygga nya vattenledningar som går till hushållen där vattnet kommer från ett område där grundvattnet inte är kontaminerat, säger Lutz Ahrens, docent i organisk miljökemi på Sveriges lantbruksuniversitet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.