Kommunen måste åtgärda förorening i Hamre efter beslut från HD

Uppdaterad
Publicerad

Domstolsbeslutet om att räddningstjänsten är ansvarig för föroreningen i Hamre har överklagats till Högsta domstolen av kommunen, men i väntan på att ärendet tas upp måste sanering påbörjas, enligt beslut från HD i dag.

Räddningstjänsten är ansvarig för att släckskum har förorenat dricksvattenbrunnar i byn Hamre utanför Hudiksvall och de är skyldig att vidta åtgärder, det står fast sedan Mark- och miljööverdomstolen avslagit kommunens överklagande.

Kommunen anser fortfarande att frågan måste omprövas, och har ansökt om prövning hos Högsta domstolen, och i väntan på beslut därifrån yrkade kommunen på inhibition av domen, alltså att den inte gäller så länge, men det har nu Högsta domstolen avslagit.

Redo att agera

Kommunchef Bengt Friberg säger till SVT att man är redo att agera.

– Det handlar om rening av vatten, det finns olika tekniker för sådant. Förvaltningen har fått i uppdrag att ta fram olika lösningar, säger Bengt Friberg.

Kommunen ska också utreda vilka som är drabbade.

– När man pratar om Hamre så är det ett större område med mycket människor men domen handlar ju om att vi ska åtgärda och lösa problemet där det är ett problem så då måste vi titta på vilka brunnar det är, säger Bengt Friberg.

Hudiksvalls kommun hoppas dock fortfarande att Högsta domstolen ska besluta om att ärendet måste prövas i domstol igen eftersom man anser att den nu gällande domen kan påverka hur räddningstjänsten vågar agera vid bränder i framtiden. Beskedet från HD kan dröja flera månader.

Lättnad i Hamre

Hos familjerna Hamre har beskedet kommit som en lättnad.
– Det är en stor lättnad att kommunen faktiskt måste ta ansvar för den miljöskada som räddningstjänsten orsakat enligt Mark- och miljödomstolens dom, säger Daniel Turås.
– Vi hoppas nu att kommunen handlägger ärendet med repsekt och ansvarsfullhet mot alla oroade bybor i Hamre, säger Daniel Åhs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Det giftiga släckskummet

Mer i ämnet