Norrsundet var först ut på länsstyrelsens turné genom Gävleborg. Handläggaren Håkan Sundelin pratar med Marianne Lundqvist, Bergby. Foto: SVT

Det kontantlösa samhället – sprider oro på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Vad tycker människor om det nya kontantfria samhället? Speciellt på landsbygden. Detta ska länsstyrelsen i Gävleborg ta reda på och utreda på uppdrag av regeringen. På måndagen började deras turné genom Gävleborg i Norrsundet och Trönö.

– Alla äldre klarar inte av kort och nu finns det affärer som inte tar emot pengar. Det är helt fel, säger Anita Revelj i Norrsundet.

– Jag klarar mig bra med betalkort, men jag vet att det finns de som är beroende av kontantsystemet och det kan man inte ta bort, säger Marianne Lundqvist som bor i Bergby.

Ska kartlägga behoven

Så här en bit ut från centralort där det varken finns en bankomat att ta ut eller sätta in pengar i är det många som undrar vad som kommer att hända när vi mer och mer går mot ett kontantlöst samhälle. Länsstyrelsen har därför fått i uppdrag av regeringen att bevaka och kartlägga behoven när allt fler betalningstjänster sker digitalt. Resultatet ska rapporteras till näringlivsdepartementet.

– Det är många som är oroliga att kontanterna ska försvinna helt, säger Håkan Sundelin, handläggare för landsbygd och tillväxt på länsstyrelsen Gävleborg.

Funderingar om säkerhet

– Man pratar ofta om att det handlar om äldre, men det finns andra grupper också, de funktionshindrade till exempel. Många undrar också över säkerheten, vad händer om betalsystemet kraschar, säger Håkan Sundelin.

Länsstyrelsen på husbilsturné i Gävleborg

Vecka 49

Gnarp, Hassela 3/12

Friggesund, Ramsjö 4/12

Los, 5/12

Vecka 50

Viksjöfors, Vallsta, Åmot, Järbo, Årsunda och Gysinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.