Köttbullar med makaroner – varje dag? Dietisten svarar
Pernilla • Har vi verkligen ett problem med att barn äter för lite idag? Kollar man hur hälsan ser ut ibland barn idag så har vi väl snarare ett motsatt problem? Det känns som att vi gör barnen en björntjänst när vi låter dem äta samma mat varje dag istället för att utmana dem att testa ny mat med bättre innehåll. De här barnen får tydligen inte hjälp med det hemifrån och nu även inte heller i skolan.
Hej, det finns förstås barn som äter för lite men vi har även ett problem med övervikt och fetma bland barn och unga. Forskning visar att skollunchen är den måltid som bidrar med mest näring, varför den är särskilt viktig för barn som inte har möjlighet att äta så bra mat hemma. Du har helt rätt i att skolan är viktig för att ge barn chans att testa nya smaker och att lära sig att gilla olika slags mat.
Mattias • Min dotter har glutenintolerans och serveras sk allergimat i skolan och den är verkligen inte särskilt aptitlig och jag undrar hur näringsrik den egentligen är. Det är mycket panerade biffar som ej innehåller gluten, mjölk, ägg, nötter eller kött - dvs de täcker upp alla allergier i samma mat vilket känns mycket tråkigt för vår dotter kan ju äta både ägg och mjölk och behöver det pga bl a dåliga järnvärden. Hur är tanken kring allergimat och näringsinneåll?
Hej, vad tråkigt att höra!
Maten för barn med celiaki behöver vara lika näringsrik och tillagad med omsorg som den övriga maten. Att ta bort livsmedel, som mjölk och ägg, på det sätt du beskriver kan vara problematiskt eftersom det begränsar möjligheterna att äta varierat och näringsriktigt. Lyft gärna detta med måltids- och skolpersonal för att se vad som kan förbättras!
Jona • Varför serveras och uppmuntras mjölk i alla skolmatsalar och inte ex. berikad havredryck?
Hej,
Livsmedelsverket rekommenderar vatten som måltidsdryck i första hand men mjölk eller växtbaserat alternativ till mjölk kan också ha sin plats. Det är upp till respektive skola/kommun att bestämma hur man utformar meny och dryck.
Jonathan Söder • Är det inte en "björntjänst" mot barnen!? De kommer väl må mycket bättre i längden av att lära sig att äta varierat. Nu låter vi vuxna barnen bestämma villkoren. Det är vi vuxna som är satta att fostra/lära våra barn till ett långsiktigt hållbart sätt att leva.
Ja, för hälsan är det allra bästa att äta varierat och skolan har stora möjligheter att ge alla barn chansen att lära sig tycka om många olika sorters mat. Bra skolmat är därför den som eleverna tycker om men som ändå utmanar deras smaker och preferenser en aning. Forskning tyder på att barn kan lära sig att tycka om all mat om de är i rätt omgivning och om den presenteras på ett tilltalande sätt. Chansen att eleverna ska tycka om maten ökar om de har trevligt tillsammans i en lugn miljö. Det är viktigt att få prova på utan tvång och på ett sätt som väcker nyfikenhet.
Vego • Bra att man ser barns behov och tänker utanför boxen. Gör gärna det gällande vegansk kost också!
Hej!
Det är viktigt att lyssna på barnen och göra dem involverade i menyplaneringen. Genom samarbete med lärarna kan man också hitta vägar för att göra barnen nyfikna och trygga i att testa nya livsmedel och rätter.
Eva • Soppor ett elände
Får hem kladdig o hungriga barn
Borde finns något Annat att servera
Hellre makaroner o köttbullar el vegobullar ?
Det borde väl duga
Hej!
Många skolor erbjuder två alternativ dagligen, utöver en salladsbuffé, dryck och bröd. Så för de allra flesta brukar det finnas något som faller i smak, om soppa inte är en favorit just nu!
Malin • I min familj pratas det mycket om en kusin till mig som i princip bara åt potatis och vit sås - i flera år. Han växte ändå normalt och är frisk i dag. Hur "orolig" ska man vara om man har ett barn som äter ensidig kost (bara gillar köttbullar och makaroner till exempel). Vad är riskerna och vad ska man hålla utkik efter? Och om man ska anstränga sig för att få i barnet NÅT annat. Ät det vitaminer/mineraler som är viktiga eller fibrer, främst?
Hej!
Om ett barn äter väldigt selektivt över tid är det bästa att få individuell hjälp från sjukvården. Många barn äter ensidigt i perioder, utan att det behöver betyda några hälsorisker. Men det är viktigt att detta kan följas upp av BVC eller elevhälsa som kan stötta i individuella fall.
SVT Nyheter Gävleborg har tidigare rapporterat om att det på Kilbergsskolan i Bollnäs serveras köttbullar och makaroner varje dag.
Nu har du möjlighet att ställa dina frågor till Emelie Eriksson, skolmatsexpert på Livsmedelsverket. Hon är med i chatten från klockan 13 till 14.
Men redan nu kan du ställa dina frågor!