Kraftverk tvingas söka tillstånd – för laxens skull

Publicerad

En seger för laxen. Så beskriver organisationen Älvräddarna det faktum att Länsstyrelsen Gävleborg nu kräver att ägaren av Strömsbro kraftverk i Testeboån, söker tillstånd enligt miljöbalken.

I sitt beslut skriver länsstyrelsen att Strömsbro kraftverks ägare, Nilsson Kraft AB, måste söka tillstånd för drift av kraftverk och bedrivande av vattenverksamhet enligt miljöbalken. Det tillstånd man har i dag är från 1887 och saknar helt betydelse enligt Länsstyrelsen.

Skydda vildlaxens lekvandring

Enligt beslutet måste kraftverket dessutom fram tills dess tillstånd finns även hållas stängt ett dygn under varje vecka från 1 juli till 15 oktober. Och syftet är att skydda vildlaxens lekvandring.

– Vildlaxbeståndet i Testeboån befinner sig i ett mycket känsligt uppbyggnadsskede då det är nödvändigt att laxarna kan nå lekplatserna uppströms kraftverket. Att laxen nu kan vandra ett dygn i veckan är mycket positivt, kommenterar Lars Ljunggren, biolog på Sportfiskarnas regionkontor i Gävle till Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.

Testeboån – en av få vildlaxälvar

Det var i oktober 2015 som organisationen Älvräddarna kom in med en begäran om tillsyn till länsstyrelsen. Älvräddarna menade att Testeboån är en av få kvarvarande vildlaxälvar och därför borde skydd av laxbeståndet prioriteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.