Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ledande politiker och tjänstemän i södra Hälsingland får information av Försvarsmakten och SÄPO. Foto: SVT

Råd ska hantera kommande kriser i södra Hälsingland

Uppdaterad
Publicerad
De tre kommunerna i södra Hälsingland har tillsammans startat ett krishanteringsråd. Vid en eventuell kris ska de snabbt kunna samla interna och externa aktörer för att samordna en beredskap.

Det var bränderna i Ljusdals kommun förra sommaren som blev en ögonöppnare för kommunerna Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn, att ett krishanteringsråd behövs. Det berättar de tre kommunernas beredskapssamordnare, Elin Helmersson.

– Det är främst nätverken som man är i behov av under en kris. Det ska vara ett förebyggande och förberedande råd med viktiga aktörer som ska diskutera frågor ur ett krishanteringsperspektiv.

Vilka kriser kan det handla om?

– Det kan som i somras vara skogsbränder eller elbortfall. Vad gör man då, vilken information behövs då till medborgarna, hur kan vi samverka och samarbeta för att underlätta krisen? säger hon.

Civil hjälp behövs vid kriser

På rådets första möte träffades ledande politiker och tjänstemän som fick information av Försvarsmakten och SÄPO om vad kommunens ansvar är och vilka krav som ställs på dem inom totalförsvaret. Men vid kommande träffar ska de t.ex diskutera vilka scenarion som kan tänkas komma och vilka civila grupper kan man behöva ta hjälp av.

– Det är inte alltid man har koll på alla rutiner, dokument eller avtal vid en kris. Man vet vilka man har träffat och pratat med, man har koll på vilka man har nätverkat med och jag tror att det är dem man kommer på att man ska ringa, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer