Vad är det för synpunkter som har kommit in – och när fattas beslutet? Hör Peter Nordling, handläggare på länsstyrelsen, berätta i videoklippet. Foto: Agneta Brolin/SVT

Kritik mot fiskeförbud utanför Långvind

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har fått en hel del synpunkter på förslaget att göra naturreservat av en stor del av skärgårdsmiljön i Långvind söder om Hudiksvall. Framför allt handlar det om kritik mot att det blir fiskeförbud i hela området.

– Givetvis är det personer som har synpunkter på att man inte får fiska i området, säger Peter Nordling, handläggare på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Länstyrelsen vill skydda unika och varierade naturvärden där det också finns viktiga lek- och uppväxtområden för olika fiskarter. Går förslaget igenom är det första gången ett så stort område beläggs med fiskeförbud efter kusten.

Hårda begränsningar

Det finns också synpunkter på att länsstyrelsen tagit till alltför kraftiga föreskrifter som bland annat kommer att begränsa friluftslivet i området.

– Utifrån förslaget anser vi att det varit nödvändigt för att bevara de höga naturvärden som finns här. Men vi ser ju att för den enskilda individen känns det inte uppskattande helt enkelt, säger Peter Nordling.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.