Försäljningen av vattenskotrar har ökat i ett flertal år i rad och flera av anmälningarna som Kustbevakningen fått in i sommar gäller just vattenskotrar som anses ha kört för snabbt. Foto: SVT

Kustbevakningen: Allt fler oerfarna på sjön – höga hastigheter kring Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Läget uppges vara stabilt omkring Hudiksvallsområdet, men Kustbevakningen märker samtidigt att anmälningar gällande vattenskotrar och småbåtar ökar. Anmälningarna gäller främst höga hastigheter, buskörningar och farligt beteende kring badplatser.

Det är en företeelse som syns i hela landet och som kan ha att göra med så väl vädret som ökat hemestrande på grund av covid-19.

– Vanligast är buskörning och vårdslöst eller farligt beteende kring badplatser och hamnområden. Jag tror att det kan bero på att det är fler människor som köpt båt och vattenskoter som inte har en bakgrund i att vistas till sjöss i till exempel skärgårdsmiljö, säger Peter Johansson, Kustbevakningens stationschef för stationerna i Örnsköldsvik och Hudiksvall.

Flest anmälningar om småbåtar och vattenskotrar

Just småbåtar och vattenskotrar är farkosterna som det kommer in flest anmälningar om och antalet oerfarna personer på sjön sägs ha ökat. Enligt Peter Johansson kan det bero på att sommarvädret på flera håll lockat till bad genom varma temperaturer i både luft och vatten.

– Man ser fler wakeboards och ringar efter småbåtar och vattenskotrar också, säger han.

Hör Peter Johansson på Kustbevakningen förklara säkerhetsläget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.