Det omkom tre personer i drunkningsolyckor i Gävleborgs län i juni 2020. Totalt i Sverige dog 23 personer genom drunkning i juni. Foto: Leif R Jansson/TT

3 av 23 personer som drunknade i juni omkom i Gävleborgs län

Uppdaterad
Publicerad

Totalt omkom 23 personer i drunkningsolyckor i Sverige i juni. De allra flesta var vuxna män och elva av de drunknade var över 60 år. I Gävleborgs län, som är överrepresenterat i statistiken, omkom tre personer. En tvååring, en kvinna och en ytterligare person.

Det är Svenska Livräddningssällskapet (SLS) som presenterat en preliminär sammanställningen som visar att 13 fler personer omkom i juni 2020 än samma period förra året, då 10 personer drunknade.

Drunknade i badtunna

Junistatistiken visar att den yngsta drunknade personen i hela riket befann sig i Gävleborg. Det var en tvåårig pojke som den 1 juni miste livet efter att ha hittats livlös i en badtunna i anslutning hemmet. Upplivningsförsök inleddes men tvååringen gick inte att rädda. Polisen kommer enligt SLS att inleda en förundersökning om vållande till annans död. Ingen person har delgivits misstanke.

Föll från båt

En person drunknade efter ett fall från en fritidsbåt i Storsjön i Sandviken den 7 juni. Så väl ambulans som räddningstjänst och polis kom till platsen och personen fördes till sjukhus men livet gick inte att rädda.

Drunknade vid camping

Det var vid Fönebo camping nordväst om Hudiksvall som en kvinna i 75-årsåldern hittades i vattnet den 23 juni. Andra badande personer drog upp kvinnan på land efter att hon upptäckts i vattnet. Hjärt-lungräddning påbörjades och kvinnan togs till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Mer information om drunkningsolyckor finns i faktarutan nedan.

Drunkningsolyckor i Sverige juni 2020

• Totalt antal döda i juni: 23 personer (14 män, 2 pojkar, 5 kvinnor, 1 flicka, 1 person där uppgift saknas).

• 11 omkomna över 60 år. 6 omkomna: 19-59 år. 3 omkomna: 0-18 år. 3 personer där uppgift saknas.

• 12 av 23 dödsolyckor i juni är förknippade med bad.

• Totalt antal drunknade i Sverige hittills 2020: 40 personer.

• Totalt antal drunknade i Sverige under 2019: 68 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.