Foto: SVT

Kvinna lämnades död på badrumsgolv

Uppdaterad
Publicerad

Mannen hittade sin avlidna mor naken på badrumsgolvet – med rullatorn över sig.

Trots att en läkare på en hälsocentral i Gävle dödförklarat kvinnan hade ingen hämtat kroppen eller kontaktat anhörig. När sonen sedan skulle besöka sin mor på serviceboendet fann han henne död på badrumsgolvet.

Bristande kommunikation mellan sjukvårdspersonal och medarbetare från Gävle kommun anges som förklaring i en rapport som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Oklara överenskommelser

Enligt tjänstgörande läkare, som varit på plats och dödförklarat kvinnan, så hade han gjort en överenskommelse om att personal från hälsocentralen skulle kontakta anhöriga och begravningsbyrå. Detta hade alltså inte skett innan sonen till den avlidna kvinnan fann henne på badrumsgolvet.

De åtgärder som man ska vidta är att tydliggöra vilka rutiner som gäller vid dödsfall i hemmet, så att en liknande situation inte ska uppstå i framtiden. Det skriver Region Gävleborg till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.