Från vänster: Rölleka, stor blåklocka, prästkrage, käringtand, backtimjan, gråfibbla, vitklöver. Läs mer om blommorna i faktarutan under artikeln! Foto: Naturskyddsföreningen

Lägg inte de här blommorna under kudden

Publicerad

Bin är livsviktiga för vår natur men de är hotade. Här är några av de blommor som bina vill ha kvar ute i naturen i midsommar.

En gammal tradition är att lägga sju sorters blommor under kudden för att sedan drömma om sin framtida kärlek under midsommarnatten. Men när läget blir allt mer akut för den biologiska mångfalden uppmanar nu Naturskyddsföreningen att låta bli att plocka vissa blommor.

– Bristen på vilda blommor är en viktig orsak till att bin, fjärilar och andra insekter nu minskar drastiskt. Mindre än en procent av de ängsmarker som fanns för hundra år sedan finns kvar idag, så det är inte konstigt att det är brist på blommor – binas livsviktiga mat, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Vill du ha ett bombsäkert tips på blommor som du gärna får plocka i massor – välj lupiner!

7 viktiga blommor för bina

Visa

1. Rölleka. Kanske den vanligaste ängsblomman i gräsmattan – om den får blomma. Över femtio arter av insekter är beroende av den.

2. Stor blåklocka. Titta försiktigt inuti en blåklocka på kvällen. Där kan du hitta ett sovande blåklocksbi – ett av alla vilda bin som gillar blåklockor.

3. Prästkrage. Älskad av människor och fjärilar, tack vare sin vackra blomma, som är lätt att landa på om man är insekt. Blommar extra rikligt i år efter fjolårets torka.

4. Käringtand. Dyker gärna upp i magrare delar av gräsmattan. Låt den stå! Flera hotade fjärilsarter har käringtand som värdväxt för sina larver.

5. Backtimjan. Har underbart väldoftande blad som man kan krydda mat med. Det är en nektarfavorit bland vilda bin. Trivs också i krukor och är viktig värdväxt för 18 arter av rödlistade dagfjärilar.

6. Gråfibbla. Med sina gula solar lyser den upp torrare delar av många gräsmattor om den får stå.

7. Vitklöver. Den bästa arten för att locka pollinatörer till konventionella gräsmattor. Många vill ta bort den – men gör inte det! Den ljuva doften älskas av alla bin. Dessutom är det bland det skönaste som finns att gå barfota i en matta av vitklöver.

Källa: Naturskyddsföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer