Kortare arbetstid och jourpass slopas. Det är innebörden i ett nytt avtal för de anställda i ambulanssjukvården i Gävleborg. Foto: Anders Sundin

Regionen backar – jourpassen försvinner

Uppdaterad
Publicerad

I ett helt nytt avtal backar Region Gävleborg från den omstridda jourtjänstgöringen för ambulanspersonalen – som ledde till starka protester och uppsägningar när den infördes i fjol.

– Det är ett bra avtal, säger Lilian Hultin, i styrelsen för Vårdförbundet Gävleborg.

Redan i februari i år kom signaler att regionen kunde tänka sig att överge de extra timmar av jourtjänstgöring man lagt på redan existerande jour. Men man kunde inte säga hur en ny överenskommelse kunde se ut.

Nu låter det annorlunda, sedan parterna kommit överens under slutet av förra veckan. Den nya jourtjänstgöringen tas bort helt och hållet. Arbetstiden sänks också under nio månader av året, till 35 timmar och 15 minuter per vecka, medan sänkningen under sommarmånaderna landar på 38 timmar och en kvart.

Jourtid inom ambulansen

– Nu får vi bort jouren, som vi jobbat mot i två år, säger Lilian Hultin.

Nytt avtal kostar miljoner

För Region Gävleborg innebär det nya avtalet att 14 års arbetskrafter måste anställas. Detta som en konsekvens av den kortade arbetstiden för de redan anställda. Kostnaden blir sju miljoner men det ska inte behövas några extra tillskott av pengar till ambulansen.

– Vi räknar med att klara detta ändå, säger Peter Sund, chef för ambulansverksamheten.

Protesterna och uppsägningarna efter införandet av jourtjänstgöring orsakade stora störningar i ambulanssjukvården. Regionen har tvingats till dyra lösningar med inhyrd personal för att klara bemanningen. Nu räknar man med att klara sig utan hyr-personal.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jourtid inom ambulansen

Mer i ämnet