Folkmusikern Görgen Antonsson och Marita Söderström, Musikhjälpen Hofors, får äta middag med kungen på fredag. Foto: SVT

Fixade rekordinsamling i Hofors – nu får hon äta med kungen

Publicerad

På fredag är det dags för den årliga Sverigemiddagen på Kungliga slottet i Stockholm. Årets representanter från Gävleborg är Marita Söderström och Görgen Antonsson.

Marita Söderström är initiativtagare till Hofors insamlingskampanj för Musikhjälpen, som samlade in hela 1,43 miljoner kronor. Görgen Antonsson är fiolspelman och kompositör från Hälsingland. Han är riksspelman och spelar bland annat i Engmans kapell och på Folkteatern i Gävleborg. 

– Det känns jätteroligt och spännande att ha blivit utvald och på fredag ska vi ta tillfället i akt att njuta av en ovanlig kväll och se till att lyfta fram vårt län och Hofors på allra bäst sätt, säger Marita Söderström.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Om Sverigemiddagen

Visa

Sverigemiddagen är en form av representationsmiddag på Kungliga slottet som infördes med anledning av Kungens 40 år på tronen 2013.

Genom Sverigemiddagen vill Kungafamiljen uppmärksamma och tacka personer som har gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt.

De som bjuds in är representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv samt landshövdingarna från Sveriges 21 län.

Det är landshövdingen i varje län som skickar in förslag på personer att bjuda in till Sverigemiddagen. Sedan väljer Kungen ut vilka som ska bjudas in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer