Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här glad är Hans Öjmy på Länsmuseet Gävleborg efter att besökarna ökat från 58 780 besökare till 64 989 2019. Foto: Mikael Johansson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Länsmuseet i Gävleborg det mest besökta museet i länet 2019

Uppdaterad
Publicerad

Totalt gjordes 65 000 besök på Länsmuseet i Gävle under 2019. Det visar Sveriges Museers sammanställning av medlemmarnas besökssiffror.

Mer än hälften av landets museer hade fler besök under 2019 än året innan och den totala besökssiffran har gått upp med mer än åtta procent. Länsmuseet i Gävle har ökat från 58 780 besökare till 64 989 och är därmed det mest besökta museet i Gävleborgs län.

Till Bollnäs konsthall sökte sig 27 968 besökare förra året, en ökning med över 40 procent. Hälsinglands museum var i stort oförändrat, 43 250 sökte sig dit. Järnvägsmuseet i Gävle är ofta en publikmagnet, men där ligger verksamheten nere på grund av ombyggnad. Till deras lite okända Tåghall sökte sig 2 000.

Totalt gjordes 19,6 miljoner museibesök under 2019 i Sverige.

– De höga besökssiffrorna bekräftar museernas viktiga roll som kunskapsinstitutioner och besöksmål runt om i landet, säger Maria B Olofsson, tillförordnad generalsekreterare för Sveriges Museer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer