Hör Sara Waern på länsstyrelsen motivera avslaget om skyddsjakt. Foto: SVT

Länsstyrelsen avslår ansökningar om skyddsjakt på varg i Lingbo

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen skyddsjakt på varg i Lingbo. Länsstyrelsen anser att de rapporter som inkommit och de vargangrepp som förekommit inte uppfyller kriterierna för att bevilja skyddsjakt.

För en tid sedan ansökte Lingbo byförening och en privatperson hos länsstyrelsen i Gävleborg om att de skulle bedriva skyddsjakt på de vargar som skrämmer byborna och tar deras tamdjur.

”Stress och ohälsa”

Byföreningen hänvisade i sin ansökan bland annat till att byborna utsätts för stress och psykisk ohälsa på grund av vargarnas närvaro i byn.

I sitt avslag konstaterar Länsstyrelsen att det finns ett tio-tal observationer av varg registrerade i området och att de då är fråga om en individ. Ingen varg beskrivs som närgången.

– Länsstyrelsen har inte kännedom om ytterligare observationer i området och det finns ingen dokumenterad historik om närgångna vargar i området, skriver länsstyrelsen i beslutet.

Förstår oron

Länsstyrelsen konstaterar också att när tamdjur har tagits av varg i Lingbo har de djuren inte varit skyddade av rovdjursavvisade stängsel.

– Länsstyrelsen förstår och respekterar den oro som vargen orsakar för sökande, skriver man i beslutet.

Ansökningar om skyddsjakt till länsstyrelsen under 2020

    AugustiOckelboLingboAvslagJuliBollnäsKnisselboAvslagMarsBollnäsSörboAvslagFebruariOckelboSvartnäsAvslagFebruariHoforsHoforsBifall 1 vargFebruariOvanåkerAlfta-EdsbynBifall 1 vargJanuariMossboBollnäsAvslag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.