Länsstyrelsen i Gävleborg överklagar beslut om vargjakt. Foto: Arkivbild. TT

Länsstyrelsen i Gävleborg överklagar beslut om vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Gävleborg ansåg att jakt på varg skulle bedrivas i reviret Prästskogen, men Förvaltningsrätten upphävde beslutet. Nu överklagar länsstyrelsen domen till kammarrätten. Länsstyrelsen pekar ut ett alternativt revir för att uppfylla kvoten för 2022 års licensjakt på varg – Skrottmyren.

Förvaltningsrätten anser inte att licensjakt kan bedrivas i reviret Prästskogen som delas mellan Gävleborgs och Jämtlands län. Anledningen är att beslutet inte anses ta tillräcklig hänsyn till påverkan på beståndet och gynnsam bevarandestatus kopplat till det Norra förvaltningsområdets miniminivå.

– Det här gör det svårt att förvalta gränsrevir i de norra delarna av Mellersta förvaltningsområdet och vi tycker att det är viktigt att få det här prövat i högre instans, säger Sandra Wahlund, vilthandläggare på länsstyrelsen Gävleborg, på länsstyrelsens hemsida.

Alternativ jakt i Skottmyren

Om domen att upphäva beslutet om jakt i Prästskogen kvarstår anser länsstyrelsen att det finns anledning att peka ut ett nytt revir för licensjakt efter varg i Gävleborg. Länsstyrelsen beslutar därför om licensjakt efter varg i reviret Skrottmyren. Enligt det senaste årets inventering finns det ingen genetiskt viktig varg i området.

Enligt länstyrelsen är en förutsättning för att jakt ska bedrivas i Skrottmyren att beslutet att inte bedriva jakt i Prästskogen kvarstår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.