Licensjakten omfattar Gullsjöreviret, väster om Ockelbo och Prästskogenreviret, norr om Kårböle. Totalt får tolv vargar skjutas. Se vilthandläggaren på länstyrelsen i Gävleborg berätta mer. Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Tolv vargar får skjutas i vinter i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat om licensjakt på varg i vinter nästa år. Jakten omfattar sex vargar i Gullsjöreviret, väster om Ockelbo och sex vargar i Prästskogenreviret, norr om Kårböle. Enligt länsstyrelsen är syftet med licensjakten är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst.

Både Gullsjöreviret och Prästskogenreviret är belägna i landets mest revirtäta områden. Enligt länsstyrelsen har vargar i de båda reviren under perioder rört sig nära bebyggelse och orsakat skador och obehag för boende.

Enligt det senaste årets inventering finns det ingen genetiskt viktig varg i området.

Lika många som förra året

De tolv vargar som får skjutas nästa år är lika många som vid förra årets vargjakt. Den 2 januari 2022 startar jakten och pågår som längst till och med den 15 februari. Samtliga revir som omfattas av årets licensjakt är gränsrevir.

Antalet vargar som får skjutas per revir i mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Prästskogen: Delas mellan Gävleborg, Jämtland och Västernorrland 6 stycken

Gullsjön: Delas mellan Gävleborg och Dalarna 6 stycken

Haraldsjön: Delas mellan Dalarna, Västmanland och Örebro 6 stycken

Snösjön: Delas mellan Dalarna, Västmanland och Örebro 6 stycken

Immen: Delas mellan Värmland och Örebro 6 stycken

Rømskog: Delas Värmland och Norge, räknas som halvt revir 3 stycken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.