Sammanlagt har 376 djur och framför allt är det får som har attackerats av björn, lo och varg i Gävleborg sedan 2011. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT/Paul Kleiven/NTB/TT

Tamdjur attackerade av varg ökar i Gävleborg – LRF: ”Vi är ett alldeles för rovdjurstätt län”

Publicerad

Förra året attackerades 40 tamdjur av rovdjur i Gävleborg, vilket är det högsta antalet sedan 2015. Merparten orsakades av varg, 24 stycken, enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som sammanställt statistik från SLU Viltskadecenter.    

– Vi är ett alldeles för rovdjurstätt län och vi har väldigt tätt med vargrevir. Gävleborg är ett av länen som har satt upp mest rovdjursavvisande stängsel, men ändå ökar angreppen på tamdjur, säger Lotta Zetterlund, ordförande i LRF Gävleborg.

Sammanlagt har 376 djur attackerats av björn, lo och varg i Gävleborg sedan 2011 och enligt LRF stod varg för hälften av de rivna djuren. Framförallt är det får som attackerats av rovdjuren.

Vad kan göras för att förhindra angrepp på tamdjur?

– Vi måste glesa ut, vi kan inte ha så tätt med rovdjur. Det måste finnas utrymme i skogen för rovdjuren att vara. De ska inte dras till där vi människor bor och verkar med tamdjur. Vi måste kunna få till en bättre förvaltning av vargstammen, med både skydds- och licensjakt, säger Lotta Zetterlund.

Foto: LRF

Efter några års nedgång ökar nu antalet vargangrepp. I hela landet attackerades över 550 djur, varav vargar stod bakom merparten. För första gången på tio år står varg för fler attacker än lo, enligt LRF.

Ur SVT Gävleborg 27 juli 2020:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Milly berätta om vargen som åt upp hennes favoritfår. Foto: Marcus Määttä/SVT

Rovdjur

Dödade

Skadade

Försvunna

Björn

62

5

22

Lo

85

4

0

Varg

165

16

17

Källa: LRF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Tönsen

Mer i ämnet