Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör bonden Mats Karlsson om de närliggande vargreviren till sin gård: ””Det har ökat något så fruktansvärt”. Fyra av Mats karlssons lamor blev dödade av varg. Nu överväger han att sälja sina djur. Foto: SVT/Arvid Jansson

Mats lamor dödades av varg: ”Det har gått överstyr”

Uppdaterad
Publicerad

I västra delarna av Gävleborg är det trångt mellan vargreviren. I Håkanbo bor Mats Karlsson som fått sina lamor dödade av varg.

– Vi är i valet och kvalet om vi ska avveckla djurhållningen med all problematik med vilda djur, säger Mats Karlsson.

Mats Karlsson är deltidsboende i Håkanbo söder om Kilafors, och har under flera år haft lamor på sin gård. Rovdjursnärvaron har varit tydlig i byn menar Mats, som i höstas förlorade fyra av sina lamor i en vargattack.

– Vi har sett varg här i alla år men det har ökat nåt så fruktansvärt. De är inne på tomten och rör sig fritt mellan gårdarna, säger Mats Karlsson.

Överväger att sälja

I höstas beviljades skyddsjakt på de båda vargarna som var involverade i attacken, varav den ena sköts. Den andra rör sig fortfarande i området. Mats menar att situationen har blivit ohållbar och överväger nu att sälja sina djur.

-  Jag har ingenting emot varg eller lo. Men det vore bra om det kunde vara rimliga proportioner så att man kan ha djur på sin gård utan att hela tiden behöva vara rädd. När man ser varg varje vecka, då har det gått för långt, säger Mats Karlsson.

Hör Mats beskriva sin situation med lamorna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Tönsen

Mer i ämnet